'Cennetin Kapıları Sergisi' Sivas'ta açılacak

UNESCO'nun Dünya Mimari Anıtları Listesi'ndeki tek Türk anıtı olan Divriği Ulu Camii ve Şifahanesi'nin fotoğraflarından oluşan 'Cennetin Kapıları' adlı sergi, Kongre Müzesi'nde kalıcı sergi olarak açılacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2012 21:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temmuz ayı içerisinde açılması planlanan sergi hakkında bilgi veren Sivas Müze Müdürü Ayşegül Canan Ortakçı, serginin küratörü ve tasarımcısının Divriğili Yüksek Mimar Hasan Basri Hamulu olduğunu belirtti. Ortakçı, fotoğrafların çekimini ise Mimar Cemal Emden'in gerçekleştirdiğini, bu çalışmanın danışmanlığını da Prof. Dr. Doğan Kuban'ın yaptığını kaydetti.

Külliyeyi, dönemin Mengücek Beyliği Hükümdarı Ahmet Şah'ın 1228'de yaptırdığını belirten Ayşegül Canan Ortakçı, şu bilgileri verdi: "Dönemin Mengücek Beyliği Hükümdarı Ahmet Şah, din adamlarını toplayıp, külliyenin mimarı Hürrem Şah'a Kur'an-ı Kerim'deki cenneti anlatmalarını istiyor. Hürrem Şah da kendisine anlatılan cennete mimari bir yorum getirerek, Kuzey Taç Kapısı'nı yapıyor. Bu nedenle o kapıya 'Cennet Kapısı' diyoruz. Serginin de adı bu nedenle 'Cennetin Kapıları' olarak belirlenmiş."

Ortakçı, 1985'te UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den alınan ilk üç eserden biri olan Divriği Külliyesi'nin, bu listede yer alan ilk Türk eseri olduğunu hatırlattı. Ortakçı, Kongre Müzesi'nde açılacak olan bu sergiye Sivaslıların kayıtsız kalmamalarını istedi.

Sergiyi, daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan başta olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve çok sayıda bürokratın ziyaret ettiğini hatırlatan Ortakçı, "Sergi; Ankara, İstanbul gibi önemli şehirler başta olmak üzere Fransa, Brezilya ve belli başlı Avrupa ülkelerinde de ziyaretçilerini ağırladı." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber